Appelrassen

Deze rassen zijn in onze boomgaarden te vinden. De rassen die nog beschikbaar zijn voor adoptie, vindt u op het aanmeldformulier.

Groen = handappel   Rood = moesappel

Alkmene (zomerappel)

Deze aromatische, harde, zomerse appel is zowel een handappel als moesappel. De Alkmene heeft een oranje-gele kleur en heeft roomwit vruchtvlees. Sinds de jaren ’60 te vinden in Europa waar deze appel is ontstaan uit een kruising tussen de Cox orange pippin en een onbekende Duitse appel. Deze zomerappel is al vanaf eind augustus te plukken.

Bramley's Seedling

De Bramley’s Seedling is een grote groene appel. Het vruchtvlees heeft een vaste structuur en een zure smaak. Deze appel die in Nederland ook wel bekend staat als de ‘Pannenkoekappel’ is vanwege haar hoge zuurgehalte vooral geschikt voor het maken van moes of als ingrediënt van oma’s authentieke appeltaart. Plukrijp in oktober.

Court Pendu

De Court Pendu is een kleine tot middelgrote appel. Het roomwitte vruchtvlees is sappig en zachtzuur van smaak. Deze appel is vooral geschikt als moesappel, maar ook als handappel voor diegenen die graag door een lichtzure appel heen bijten. Deze appel moet in oktober geplukt worden.

Dubbele Bellefleur

Deze van oudsher Nederlandse handappel is ook goed als moesappel te gebruiken. Het groengele vruchtvlees is los van structuur en heeft een zachtzure smaak. Wilt u deze appel op het juiste moment plukken, dan moet u zich in de maand oktober in de boomgaard begeven.

Glorie van Holland

Middelgrote handappel met een groengele kleur. Het witte vruchtvlees heeft een aangename zachtzure smaak met weinig aroma en is erg sappig. De Glorie van Holland is eind september plukrijp.

Groninger Kroon

De Groninger Kroon is een vaste en knapperige handappel. Het wit tot geelachtige vruchtvlees is zoetzuur van smaak. Deze appel bevat relatief veel vitamine C. Plukrijp in oktober.

Ingrid Marie

Deze handappel is per toeval ontstaan op een landbouwschool in Denemarken waar de leraar de nieuwe appel naar z’n dochter vernoemde. De Ingrid Marie heeft een stevige rood gespikkelde schil met gele accenten. Het vruchtvlees is zacht en zoetzuur van smaak. Plukrijp in oktober.

James Grieve

De James Grieve is een handappel die zijn wortels in Schotland heeft liggen. Met haar uitstekende smaak en zeer sappige zachte vruchtvlees is deze appel een schot in de roos bij menig appelliefhebber. Deze zomerappel is eind augustus al plukrijp.

Karmijn de Sonnaville

Karmijn de Sonnaville is een sappige handappel met een zoete tot friszure smaak. Volgens menig appelboer is dit ras perfect voor in de appeltaart. Deze appel, die zich ook goed leent voor de sapverwerking, is plukrijp in oktober.

Lena

De Lena is een handappel met een gele basis en een dieprode blos. Het ras is zeer ziekteresistent. Het vruchtvlees heeft een frisse zachtzure smaak. De Lena kunt u plukken in september.

Notarisappel

Dit ras heeft een lichtgroene tot kanariegele kleur. Het vruchtvlees is middelvast, sappig, zoetzuur van smaak met een aangenaam aroma. Deze appel heeft een relatief hoog vitamine C-gehalte. Plukrijp in september.

Present van Engeland

De Present van Engeland is een oud Nederlands ras, al doet de naam anders vermoeden. Deze geelgekleurde appel heeft een opvallende langwerpige vorm. Het vruchtvlees is wit van kleur, los van structuur en lichtzuur van smaak. De smaak verbetert bij het bewaren. Plukrijp in oktober.

Rode Boskoop

Dit ras is ook bekend onder de naam ‘Goudreinet’. Het is een stevige zachtzure moesappel die ook geschikt is voor in de appeltaart. Plukrijp in september.

Roter Gravensteiner (zomerappel)

De Roter Gravensteiner is geelgroen van kleur met een karmijnrode blos. Het vruchtvlees is middelvast, zeer sappig, harmonisch zoet, wijnachtig rins en heeft een uitzonderlijk sterk appelaroma. Wees er met het plukken vroeg bij: deze zomerappel is al in augustus plukrijp.

Santana

Dit ras heeft zijn bestaan te danken aan de Universiteit van Wageningen. Het vruchtvlees is knapperig, sappig en fris en heeft een lichtzure smaak. De appel is hypo-allergeen wat in de praktijk betekent dat 75% van de mensen met een appelallergie de Santana wel kan verdragen. De Santana is plukrijp in september.

Sterappel

De Sterappel is een helderrode vrucht met grijsgele stippen. Het vruchtvlees is vrij droog en zachtzuur van smaak. Geschikt als dessertappel en moesappel. Plukrijp in september.

Topaz

De Topaz is zeer ziekteresistent ras dat oorspronkelijk uit Tsjechïe komt. Deze handappel heeft een zoetzure aromatische smaak en hard, sappig en knapperig vruchtvlees. De Topaz is plukrijp in oktober.

Zoete Ermgaard

De Zoete Ermgaard is een zoete stevige en vrij droge appel. Het ras is goed houdbaar, maar wel beurtjaargevoelig. Vanwege de zoete smaak is deze appel uitermate geschikt als stoofappel. De Zoete Ermgaard is plukrijp in september.